De Oost-Caribische CBDC is meer Bitcoin & minder gezaghebbend Token

  • De Oost-Caribische regio heeft de meeste CBDC-activiteiten op het westelijk halfrond gekend.
  • De Centrale Bank zal begin 2021 haar eigen munt lanceren.
  • Tot nu toe zijn de plannen om een CBDC te lanceren op de Britse Maagdeneilanden mislukt.

De Oost-Caribische corridor, die net ten noorden van Zuid-Amerika ligt, is een van ’s werelds snelst groeiende hotspots op het gebied van cryptografie.

Verschillende vooraanstaande bedrijven zoals Tether hebben hun hoofdkwartier naar deze regio verplaatst. Lokale centrale banken en regelgevende instanties zijn er nu op gebrand om de technologie te omarmen en zelfs een nationale cryptocentrische munt te formuleren.

De blokketenindustrieën zijn al jaren op zoek naar een stabiel politiek en regelgevend klimaat. Sinds enige tijd stroomden de uitwisselingen naar de eilanden in de Middellandse Zee, meer bepaald naar Malta. De regelgevende instanties zijn er echter niet in geslaagd om een cryptografisch kader op te stellen dat voor de bedrijven in de regio wederzijds vriendelijk is.

De reputatie van de kleine eilandnatie als een veilige haven heeft niet lang geduurd. Crypto-bedrijven zijn inmiddels weer terug op de tekentafel, maar sommige hebben succes gevonden in het Caribisch gebied. Dit is waarschijnlijk te danken aan de nabijheid van het Caribisch gebied bij Noord-Amerika en de nauwe relatie die sommige eilanden met de Verenigde Staten hebben.

Na een jarenlange belangstelling van belangrijke crypto-spelers is een groep Caribische eilandnaties nu bezig met de lancering van hun eigen Central Bank Digital Currency (CBDC).

Waarom Crypto-bedrijven naar het Caribisch gebied trekken

Van de elf landen in het Oost-Caraïbisch gebied hebben de Britse Maagdeneilanden de meeste bekendheid gekregen in de cryptografische industrie. In tegenstelling tot het naburige Puerto Rico worden de Maagdeneilanden niet bestuurd of zelfs maar geassocieerd met de Verenigde Staten.

In plaats daarvan werkt het als een Brits Overzees Gebied, wat het mogelijk maakt om te genieten van een parlementair democratisch systeem en verkiezingen. Als gevolg daarvan hebben crypto-firma’s in de regio veel succes en vrijheid van regelgeving kunnen vinden.

Zo is bijvoorbeeld de digitale valutawissel Bitfinex daar geregistreerd, hoewel het hoofdkwartier in Hongkong is gevestigd. Vorig jaar kondigde een andere beurs, BTSE, ook aan dat het zou verhuizen naar de voormalige Britse kolonie. BTSE groeide gefrustreerd door de steeds onvriendelijker wordende regelgeving in Dubai.

De gevolgen van een CBDC voor de Caraïben

Het Caribisch gebied is nu de op één na grootste markt voor cryptocijfers ter wereld in dollars. De regionale autoriteiten beseffen dat de technologie een ongelooflijk potentieel voor verstoring heeft.

De Organisatie van Oost-Caribische Staten (OECS), een intergouvernementele organisatie van elf landen, heeft plannen aangekondigd voor een digitale munt die sterk lijkt op traditionele cryptocurrency’s zoals Bitcoin Code.

Vorig jaar, in maart 2019, tekende de Eastern Caribbean Central Bank (ECCB) een overeenkomst met het in Barbados gevestigde fintech startup Bitt Inc om een CBDC-pilot uit te voeren. Met name acht leden van de OECS vallen onder de jurisdictie van de ECCB. Zij hebben allemaal een gemeenschappelijke munt – de Oost-Caribische dollar.

Met andere woorden, als de centrale bank een CBDC uitgeeft, zouden de volgende landen deze aannemen: Antigua en Barbuda, Anguilla, Dominica, Grenada, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, en Saint Vincent en de Grenadines.

Het is het vermelden waard dat andere staten in het Caribisch gebied, met name de Maagdeneilanden, ofwel de Amerikaanse dollar (USD) ofwel de euro als hun belangrijkste valuta gebruiken. Ze zouden met hun eigen CBDC-implementatie moeten komen. Niet ongedaan te maken, onthulden de Britse Maagdeneilanden vorig jaar dat ze werken aan hun eigen digitale valuta oplossing.

De Caribische CBDC-benadering: Omhelzen van Bitcoin?

In vorige afleveringen van deze CBDC-serie leerden we dat de overgrote meerderheid van de landen die geïnteresseerd zijn in digitale valuta alles doen wat ze kunnen om centralisatie te introduceren. Dit is misschien wel het duidelijkst in Frankrijk en de EU, die gebruik maken van uitgebreide tussenpersonen en regulerend toezicht.

Het experimentele model van de EU voorzag zelfs niet in peer-to-peer transacties. In schril contrast met deze aanpak heeft de ECCB echter verduidelijkt dat haar CBDC niet alleen op een zeer transparante blokketen zou zijn gebaseerd, maar ook voorzieningen zou treffen voor „peer-to-peer“-transacties.

Als dat waar is, zou de aanpak de gebruikers van het token in staat stellen om veilig geld over te maken, zonder dat zij daarbij een beroep hoeven te doen op een intermediaire bank of financiële instelling.

In haar persbericht bevestigde de centrale bank dat zij de digitale versie van de EC-dollar (afgekort DXCD) zou slaan en verspreiden onder financiële instellingen die over een vergunning beschikken. De gebruikers kunnen deze penningen dan onderling verhandelen of ze bij handelaars uitgeven tegen nul kosten.

Een van de voordelen hiervan is dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor grensoverschrijdende transacties tussen twee Caribische staten.

Geen academische oefening

De gouverneur van de ECCB, Timothy N.J. Antoine, benadrukte dat de piloot geen ‚academische oefening‘ is. In feite wil de ECCB de eerste centrale bank ter wereld zijn die haar eigen ‚wettig betaalmiddel‘ digitaal op een blokketen uitgeeft. Het project maakt naar verluidt deel uit van het reeds lang bestaande strategische plan van de centrale bank om de financiële stabiliteit te verbeteren, het gebruik van contant geld te verminderen en de ontwikkeling in de regio te stimuleren.

De ECCB zei ook dat zij de CBDC zou lanceren als een uiteindelijke, gefaseerde openbare uitrol, te beginnen met een ontwikkelings- en testperiode van 12 maanden. De proeflanden mogen verwachten dat de eerste fase zich over zes maanden zal uitrollen. De centrale bank is echter gestopt met het verstrekken van een meer concrete tijdlijn voor de lancering.

Britse Maagdeneilanden: De geboorte van de BVI~LIFE Digital Currency

Zoals eerder vermeld, vallen de Britse Maagdeneilanden (BVI) buiten de jurisdictie van de ECCB. Daarom hebben de regelgevers in deze offshore financiële hub hun eigen onafhankelijke CBDC-plannen opgesteld. Sommige hebben opmerkelijke variaties in vergelijking met die van de Caraïbische buren.

Om te beginnen heeft de BVI een andere fintech startup opdracht gegeven voor onderzoek en ontwikkeling van haar digitale valuta. In 2019 kondigde de regering aan dat ze zou samenwerken met het Britse bedrijf LIFElabs om de BVI~LIFE penning te creëren.

Destijds verklaarden beide entiteiten vol vertrouwen dat de token gebaseerd zou zijn op blokketentechnologie. Het zou ook onmiddellijke toegang bieden tot financiële diensten voor alle BVI-burgers. Eenmaal volledig geïmplementeerd, zouden gebruikers toegang hebben tot de valuta via een app of een fysieke debetkaart.

Het hoofd van de BVI-regering, Premier Andrew Fahie, legt uit:

„LIFElabs heeft met hun bewezen staat van dienst aangetoond dat hun ideologie niet alleen maar woorden zijn, en we kijken ernaar uit om onze samenwerking met hen voort te zetten bij de uitrol van BVI~LIFE, onze digitale munteenheid.

Het probleem met de digitale

De autoriteiten beweerden dat zij de BVI~LIFE penning zouden uitgeven aan zowel de lokale bevolking als aan toeristen. Intussen beweerde LIFElabs dat de penning de toegankelijkheid zou verbeteren en tegelijkertijd de transactiekosten zou verlagen. Het laatste kenmerk van de penning zou de mogelijkheid zijn om snel middelen in te zetten tijdens rampenbestrijdingsprogramma’s.

Door natuurrampen zijn grote delen van de regio in het verleden financieel verlamd geraakt. De overheid heeft geleerd hoe inefficiënt geld is in situaties waarin veel burgers hun lokale banken niet kunnen benaderen. Theoretisch zou de penning ook offline beschikbaar zijn in het geval van een telecommunicatiestoring, een noodzaak in de nasleep van rampen zoals orkaan Irma.

BVI~LIFE Token: Dood in het water?

In tegenstelling tot haar Caribische tegenhangers kondigde de BVI geen tijdlijn aan voor de uitgifte van haar digitale valuta. Er gingen een paar maanden voorbij zonder een woord van de overheid of LIFElabs. In mei 2020 kwam het nieuws dat het bedrijf Fintech van plan was te sluiten vanwege de COVID-19 pandemie.

Enkele dagen later kondigde het bedrijf aan dat externe krachten het project tot stilstand hadden gebracht. Het bedrijf had geen financiële middelen meer en moest sluiten. De aankondiging werd echter al snel ingetrokken en vervangen door een andere die luidde:

„We schorsen elke actie met betrekking tot de liquidatie op dit moment.“

LIFElabs beweerde ook dat het met zijn investeerders communiceerde om een manier te vinden om het bedrijf te herkapitaliseren. Tegelijkertijd begon de overheid van de BVI ook afstand te nemen van het bedrijf. Overheidsvertegenwoordiger Claude Skelton-Cline vertelde naar verluidt aan de lokale media dat de BVI-autoriteiten hadden besloten om in 2019 geen officieel partnerschap met LIFElabs aan te gaan.

Het Premier’s Office gaf later een verklaring uit waarin het duidelijk maakte dat LIFElabs slechts samen met andere particuliere bedrijven aan het werk was voor de CBDC-tender. Het beweerde ook dat het geen officiële overeenkomst had gesloten.

Conclusie

Naar verluidt heeft LIFElabs ook veel van zijn investeerders in het ongewisse gelaten. Velen klommen boos op Twitter voor een uitleg. Vanaf juli 2020 zijn de officiële website van LIFElabs en Twitter echter allebei offline. Volgens gegevens van CoinMarketCap is de penning van het bedrijf LIFE nog steeds beschikbaar op één beurs, die voor een schamele $0,000002 wordt verhandeld.

Helaas voor de overheid van de BVI en de investeerders van LIFElabs geven alle tekenen aan dat het bedrijf in gebreke is gebleven. Het valt nog te bezien of de Oost-Caribische digitale munt een soortgelijk lot zal ondergaan of de eerste succesvolle CBDC-implementatie ter wereld zal worden.

Nu de BVI’s crypto in het ongewisse is gebleven, moet de overheid haar CBDC-plannen misschien helemaal laten varen.